[...] składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, zachowuje się zdecydowanie inaczej. Co kryje w sobie mąka kokosowa? Do czego możemy jej używać? Na te i inne pytania [...]
Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
[...] i upiec lub usmażyć. Zastępując mąkę pszenną mąką migdałową, warto pamiętać, że ta druga mimo tego, iż zdrowsza i bardziej wartościowa jest bardziej kaloryczna. Jak wypada mąka migdałowa w porównaniu z mąką pszenną i kokosową? Porównanie z mąką pszenną Mąka pszenna zawiera znacznie więcej węglowodanów, ma jednak mniej tłuszczów niż mąka [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
Dieta ketogeniczna to dość restrykcyjny sposób odżywiania, który w dużym skrócie zakłada ograniczenie węglowodanów do minimum i spożywanie dużej ilości tłuszczu, jako głównego źródła energii. Stosowana jest głównie w celach zdrowotnych oraz redukcyjnych. Dieta ketogeniczna kojarzy się z produktami zwierzęcymi, ale stosuje ją także sporo wegetarian [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
[...] spośród nich wyłonimy te, które są godne uwagi i będą mogły zagościć w naszym codziennym menu. Zestawienie wafelków Jutrzenka Wafle Familijne o smaku chałwowym Skład: mąka pszenna, miazga sezamowa (20,6%), cukier, tłuszcz roślinny (palmowy, częściowo utwardzony palmowy), serwatka w proszku (z mleka), skrobia, emulgator (lecytyna sojowa), [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]
Czego potrzebujemy: 90 g daktyli 20 g kakao 80 g białka - ulubiony smak 40 g mąka kokosowa Jak wykonać: Daktyle siekamy i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy w wodzie na całą noc lub minimum kilka godzin. Odlewamy wodę i blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Ja zawsze używam widelca. Dodajemy kakao, białko i mąkę kokosową na końcu. Mąką zawsze koryguje [...]
[...] kokosowa zawiera wysoką ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na przemiany metaboliczne, a także białko - 19,2 w 100 gramach produktu. Skład: mąka kokosow Sposób użycia Proponujemy wykorzystywać ją jako dodatek do wypieków, deserów, koktajli i jogurtów. Wartości odżywcze Porcja 10g Ilość porcji w opakowaniu 50 [...]
Witajcie Kiedyś pytałem Was na temat mąki kokosowej. Miałem w planach ją kupić ale zawsze odkładałem to w czasie. Jednak teraz uznałem że warto się w nią zaopatrzyć. Otóż znalazłem taką oto mąkę, jednak ma dużo węglowodanów a z tego co wiem to w tej mące takich ilości nie powinno być... Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak jest? [...]
Witam. Czy mąkę kokosową można jeść na surowo ? (tak wyczytalem o zastosowaniu tej mąki) co prawda jadłem juz tą mąkę w surowej postaci i nic mi nie było, 0 rewolucji zoladkowych itd. Ostatnio katuje taki przepis: jogurt naturalny 400g, Mąka kokosowa 100g, masło orzechowe 50g, ksylitol (wszystko blenduje i wychodzi super budyń ). Ma ktoś jeszcze [...]
Cześć. Mam do Was pytanie. Warto na redukcji zainwestować w mąkę kokosową? Nadaje się do spożywania? Podzielcie się swoimi opiniami :) Będę bardzo wdzięczny :)
Szybkie pytanko: w składzie mąki kokosowej, która posiadam widnieje 58g węglowodanów na 100g produktu. Czy mam takie wartości przyjąć czy uwzględnić, że ok 40g to błonnik, którego nie wliczamy i przyjąć 18g węglowodanów na 100g produktu?
jak w temacie a dokladniej zaleznosc zawartosci wegli, sprawdzalem make kilku firm i rozbieznosci sa ogromne? czym to jest spowodowane skoro sklad ten sam, no i jaka wybrac?
Kupiłam mąkę kokosową, na której nie ma tabeli wartości odżywczych (ile zawiera tłuszczy, węgli itd). Jak sobie poradzić w tej sytuacji? Czy każda mąka kokosowa ma małą zawartość węglowodanów i nadaje się do śniadania BT?